Heste, hunde og katte kan bruges i dyrefaciliteret og dyreassisteret terapi

Galina Plesner, Projektleder og adfærdsbiolog,

En ung dreng er blevet placeret i en terapeutisk konsultation med en psykoterapeut, en hestesagkyndig og en hest. Han bliver bedt om at lægge en grime på hesten og gør et vagt forsøg. Hesten træder hen imod ham og drengen bliver bange. Han bliver spurgt, om han tror, at hestens adfærd kunne betyde noget andet end en trussel, og da han ser, at det kunne den nok, prøver han igen. Hesten står stille denne gang, men det lykkes stadig ikke. Drengen giver op. Det er det, han plejer at gøre, det plejer at virke. Han smider grimen på jorden og går mod udgangen.

Han bliver nu venligt bedt om lige at tage grimen med sig ud og så tænke over, hvordan hans adfærd kunne tolkes af hesten. Kunne det tolkes som en afvisning at vende ryggen til dens imødekommenhed og gå sin vej? Drengen går tilbage og efter et par forsøg mere lykkes det ham at lægge grimen på hesten og gå med hesten tilbage til de to andre.

Læs også: "Fysioterapeutiske indsatser med dyr"

Eksemplet er en god beskrivelse af hvad der kan foregå under det, man kalder hestefaciliteret eller hesteassisteret terapi. Princippet er, at hesten og dens kropssprog og adfærd benyttes til at tilgå nogle svære problemstillinger hos klienten, i dette tilfælde en utilpasset dreng, med store sociale problemer. Han er vant til at agere offer i alle de situationer, der ikke umiddelbart falder ham let og skønt måske udbytterigt i en given situation, har denne strategi har ikke været fordel for ham, og han er endt hos en psykoterapeut, som sidste udvej inden anbringelsen på en ungdomsinstitution.

Denne form for terapi, og afledninger deraf, har vist sig at være meget effektiv. Der er ikke tale om ”magisk” healing fra hesten men et seriøst stykke arbejde, der kun kan fungere med professionelle folk tilstede.

Reference

  • Lynn Thomas, LCSV 2001. More than magic. EAGALA News March/April 2001, s. 5-6