Fysioterapeutiske og ergoterapeutiske behandlinger med brug af dyr bliver mere og mere udbredt, særligt i udlandet.
Galina Plesner, Projektleder og adfærdsbiolog,
Dyr kan bruges som støtte, facilitator og motivationsfaktor i udførelsen af specifikke bevægelser, som i nogle tilfælde bliver direkte muliggjort af dyrets tilstedeværelse, og i hvert fald bliver sjovere og mere vedkommende for nogle patienter.
Hunde og katte bruges meget i dette arbejde. Boldkast med en hund kan være en god måde at træne en ellers meningsløs bevægelse på. Det samme kan en almindelig gåtur på gangen eller, hvis man kan, udenfor. Nogle hunde kan trænes til fysisk at støtte en person, således, at de ikke kun bidrager med motivation men også med direkte sikkerhed. Børstning, pelspleje, sætte snor på og tage den af, samt administrering af godbidder og foder kan alle bruges som finmotoriske bevægelsesøvelser til stor glæde for både patient og dyr.
Terapi med heste foregår på mange forskellige måder, og der er flere modsatrettede definitioner af de forskellige former. Af dem, der hører under fysisk terapi kan nævnes "hippoterapi", hvor der tages udgangspunkt i hestens fysiske størrelse og dens bevægelsesmønster, som bruges til at mobilisere bevægeapparatet til f.eks. holdningskorrektion, stabilisering, gangtræning, etc.
Nogle mener, at hestens varme stimulerer patientens muskler og dens bevægelser simulerer menneskelige bevægelser f.eks ved gang. Så at sidde på hesten i langsomt trav aktiverer patientens krop ligesom almindelig gang, og træner muskler, som ellers ikke kan aktiveres i tilstrækkelig grad. Patienter med halvsidelammelser, spastiske lammelser, problemer med stive muskler, balance og koordination har stor gavn af disse behandlinger.
Læs mere om inddragelse af dyr i terapi: "Hestekræfter"
Rideterapi kan indvolvere aktiv ridning og dermed træning af patienten. Men terapi med heste kan også foregå fra jorden i arbejdet med hesten og omkring aktiviteter som opsadling, strigling og staldarbejde.
Der er således mange gode grunde til at bruge samværet med dyr som redskaber også for fysisk terapi. Men skal man trække én ud, så er det nok den motivation, som dette samvær kan give en patient. Hvis man kan flytte fokus fra et problem eller en fysisk udfordring over på noget positivt, så er man allerede nået langt.
Relaterede nyheder
-
31-07-2013
Det fælles tredje
-
07-01-2013
Hunde og hormoner
-
07-01-2013
Hestekræfter