To ud af tre beboere på et plejecenter har demens. Derfor er det godt at kende til sygdommen, inden du tager på besøg.
Demens er en overordnet betegnelse for en række sygdomme, der påvirker hjernens evne til at fungere, som den plejer. Demensygdommene rammer især ældre.
Sygdommene forværres efterhånden, og personer, der rammes af demens, oplever i stigende grad vanskeligheder med at håndtere dagligdagens gøremål. Det har store konsekvenser for både personen selv og for de pårørende.
Forskellige former for demens
Den hyppigste og mest kendte demenssygdom er Alzheimers sygdom, der forårsages af forandringer i hjernens nerveceller. I første omgang påvirkes hukommelsen, men efterhånden udvikler sygdommen sig til også at påvirke personens dagligdagsfærdigheder, evnen til at udtrykke og koncentrere sig, og ofte ændres personligheden.
I DANMARK er CA. 85.000 MENNESKER ramt af DEMENS
Efter Alzheimers er vaskulær-, frontotemporal- og Lewy body demens de mest almindelige demenssygdomme.
Vaskulær demens skyldes forstyrrelser i hjernens blodforsyning, hvilket kan forårsage blodpropper og give lammelser og langsomt mentalt tempo. Frontotemporal demens skyldes sygdom i nervecellerne og påvirker pandelapperne og den forreste del af tindingelapperne og medfører ofte store forandringer i personligheden. Lewy body demens skyldes forandringer i nervecellerne i hjernen og indvirker sammen med hukommelsesproblemer på personens vågenhed, bevægelser og finmotorik.