Forekomst af Giardia hos hunde

Der er for tiden øget opmærksomhed omkring parasitten Giardia, der forårsager diarré og opkast hos hunde.

Dyrlæge Pia Ammitzbøll, Skovshoved Dyreklinik

En del af opmærksomheden retter sig mod, at Giardia, i enkelte tilfælde, kan smitte mellem hunde og mennesker, dvs. kan være en zoonose. Giardia er en lille encellet organisme, som kan findes i hundens afføring, hvis den er smittet. Sygdommen smitter hyppigst fra hund til hund – kun to af de otte kendte underarter af Giardia er zoonoser, og smitten kan kun forekomme, hvis man indtager selve parasitten, eller fødevarer der er inficeret med parasitten.

Arbejder du med din hund som besøgshund, kan I møde mennesker med et svækket immunsystem. Derfor skal du efterleve vores retningslinjer for hygiejne, herunder at holde godt øje med din hund og blive hjemme, hvis du oplever tegn på sygdom, fx diarré. Vær særligt opmærksom på, at I begge er rene samt håndvask og håndhygiejne. Følg altid din dyrlæges anvisninger om, hvornår din hund er helt rask.

Din hund kan blive testet for Giardia hos dyrlægen. Da almindelige test ikke adskiller de zoonotiske fra de ikke-zoonotiske typer, antager man for en sikkerheds skyld, at der er en risiko for smitte mellem hund og menneske. Hvis hunden er smittet og har symptomer, vil den få en medicinsk behandling, der kan fjerne parasitten fra hundens tarmsystem. Derudover anbefales følgende tiltag:

  • Grundig håndvask efter kontakt med hunden eller dens afføring
  • Rengøring af hundens omgivelser, tæpper og legetøj. Det er vigtigt, at tingene tørrer efter rengøring, da parasitten har det bedst i fugtige miljøer
  • Daglig vask af hundens mad- og vandskål og efterfølgende skoldning med kogende vand
  • Vask af hundens pels med Klorhexidin shampoo i begyndelsen af behandlingsperioden og efter endt medicinsk behandling.