Et tre-årigt forskningsprojekt har undersøgt, hvordan hunde kan have en effekt på ældres helbred.
Forskningsprojektet "Besøgshunde - gavner de og hvordan" havde til formål at tilvejebringe dokumentation for den positive effekt af ældre menneskers kontakt til hunde, samt hvordan man bedst benytter hunde i arbejdet med ældre og demente.
Projektet skulle undersøge, om besøgshunde ifølge med en person har en positiv effekt på det mentale helbred og livskvaliteten hos ældre og demente beboere på plejecentre. Som kontrolbehandling brugte forskerne kontakt til en robotsæl og en ikke-interaktiv demensbamse (en bamse særligt udviklet til mennesker, der er ramt af en demenssygdom). Bamsen ligner en kat, men er tungere, så den ældre fornemmer at have en rigtig kat på skødet.
EN HUND KRÆVER IKKE, AT MAN KAN TALE, OG DEN REAGERER UMIDDELBART PÅ DE ÆLDRES BERØRING OG GIVER DEM NOGET IGEN.
Hypotesen var, at hundebesøg har en større effekt end robotsælen, som igen har en større effekt end bamsen.
Adfærdsdata og fysiologiske mål blev registreret under selve besøget. Disse data blev så relateret til den ældres velbefindende før, under og efter samvær med besøgshunden, robotsælen eller bamsen og måltes ved standardiserede og anerkendte metoder til evaluering af socialt og mentalt velbefindende. Evalueringer foretaget af plejepersonalet samt målinger ved hjælp af psykologiske værktøjer blev også inkluderet i undersøgelsen.
Resultaterne af projektet blev præsenteret til en konference i Chicago i juli 2013, og de samlede resultater er nu publiceret i internationale tidskrifter og kan downloades nedenfor.