Sådan aktiverer du din hund

Hunde har brug for motion og aktivering hver dag. Aktivering kan bl.a. være træning af færdigheder, der er gode for hunden at kunne - særligt hvis den skal arbejde som besøgshund.

De fleste hunde har behov for og lyst til at motionere. Det kan være frit løb, leg med andre hunde, en løbetur med ejeren eller noget andet, hvor hunden får brugt sine muskler og får pulsen op. Men der er store individuelle forskelle på, hvor meget fysisk motion hunde har brug for.

Det er rigtig godt, hvis du kan finde et område, hvor hunden lovligt og trygt kan færdes uden snor. En sund og rask hund vil under sådanne omstændigheder sørge for at motionere på det niveau, den har brug for og kan tåle. Du skal ikke presse din hund med på løbe- eller cykelture, hvis den ikke ser ud til at nyde det, eller hvis den ikke vil med. Hvis hunden ikke bryder sig om at lege med fremmede hunde, er besøg til det lokale frit-løbsområde heller ikke en god måde at motionere hunden på.

Udover motion har din hund brug for mental aktivering hver dag. God mental aktivering er alt det, der kræver, at hunden bruger sin hjerne, og som gør den afslappet og træt bagefter. Eksempler på god mental aktivering er:

  • At gå en tur i hundens eget tempo, hvor den får lov at snuse færdigt til alt det, den møder på sin vej.
  • At lege med eller møde andre hunde.
  • Søge- eller sporøvelser, hvor hunden skal finde sin mad/ting/personer eller følge et udlagt spor. Dette kan sagtens være dagligt i forbindelse med fodring.
  • Problemløsningsopgaver, hvor hunden f.eks. skal løse en opgave for at få fat i en godbid. Der findes efterhånden et stort udvalgt af aktivitetsbolde eller aktiveringslegetøj til hunde, men du kan også lave opgaverne selv ved f.eks. at putte hundens foder/godbidder i en tom plastikflaske, lægge dem under eller rullet ind i et tæppe, gemme dem under skåle, kopper og lignende.
  • Træning, lydigheds- og samarbejdsøvelser med ejeren.

Træning

Der er mange forskellige øvelser og færdigheder, man kan træne med sin hund. De er langt fra alle at betragte som ”kunster” – de fleste handler mest om:

  1. at opbygge et godt og fortroligt forhold til din hund.
  2. at gøre det lettere at leve sammen, måske i en familie, og være i sociale sammenhænge.
  3. at hjælpe jer i situationer, hvor hunden skal lære noget nyt eller hjælpes igennem noget, som den ikke kender eller forstår og måske er lidt nervøs ved.

Bruger man hunden til arbejdsopgaver som jagt eller spor, eller til hundesport som agility eller lydighed, kræver det særskilt træning. Arbejder man med sin hund som besøgshund, er der særlige færdigheder, som det er vigtigt, at hunden mestrer, og som man med fordel kan lære den og løbende træne med den. Og så er der selvfølgelig nogle grundlæggende færdigheder, som alle hunde har godt af at blive trænet i.

Nedenfor finder du en række beskrivelser af færdigheder og træning af disse færdigheder, som det er godt, at din hund kan, særligt hvis den skal arbejde som besøgshund.