Få den bedste start på livet som hundeejer

Er du lige blevet hundeejer? Eller vil du gerne hjælpe din hund til at blive tryg og glad og få en god relation til dig og omverdenen? TrygFonden Besøgshunde har en række aktiviteter, råd og øvelser, som er gode at kende til.

Hvert år bliver tusindvis af danskere hundeejere – og i tiden under corona-nedlukningen har særligt mange anskaffet sig en firbenet ven. Hvis du er helt ny i hundefaget, kan det være svært at vide, hvordan du får en tryg og glad hund, men faktisk er der rigtig meget, du kan gøre for at sikre jer den bedste start på tilværelsen sammen.

En god start

Hvis du har anskaffet en hvalp, er det bedste, du kan gøre, at sørge for at den er velsocialiseret fra hvalpeben. Indtil din hvalp er cirka 16 uger gammel, befinder den sig i den vigtigste socialiseringsfase, hvor alle oplevelser gør et stort og livsvarigt indtryk på den. Faktisk vil disse oplevelser blive lagret i hvalpens hjerne på livstid, og de kommer til at udgøre ca. 80 pct. af hele hvalpens ”livserfaringsbank”.

Hvis din hund ikke længere er hvalp, kan du selvfølgelig stadig præge og træne med den. Uanset hundens alder er der en række ting, du kan gøre for at skabe en god relation:

  • Sæt dig ind i hundens signaler – og sæt tid af til at lære dem at kende hos netop din hund. Læs mere nederst på siden.
  • Tilbring tid med din hund – masser af positiv kontakt er guld værd for jeres forhold.
  • Saml på gode oplevelser – masser af små, positive oplevelser gør din hund robust.
  • Giv din hund valg – hvornår den er færdig med at snuse til noget på gåturen, hvor den vil ligge og sove, om den vil hilse etc.
  • Træn med din hund – problemløsning og lydighedstræning er vigtig mental stimulation.
  • Gå ture og vær aktiv med din hund.
  • Lad din hund møde andre hunde under gode forhold.
  • Husk at bevare din egen ro – det smitter af på hunden.

Taler du hundesprog?

For at forstå hvordan din hund har det, er det vigtigt, at du sætter tid af til at lære dens signaler at kende. De fleste hunde er gode til at fortælle deres ejere, hvordan de har det. Men det hjælper kun, hvis ejeren forstår, når hunden taler med både halen, blikket og kroppen. Og som med alle nye sprog: øvelse gør mester.

Hunde bruger de såkaldt dæmpende signaler til at kommunikere deres hensigter. Det gør de, så snart de møder andre dyr eller mennesker. Nogle af de dæmpende signaler er meget tydelige, fx når hunden snuser til jorden eller logrer i store, bløde bevægelser. Andre signaler er meget små, fx en spænding eller afslapning i hundens ansigt, et lille slik om munden eller en let stivnen i kroppen. Det er vigtigt at lære alle signalerne, så man kan reagere på dem. Hvis hunden fx viser tegn på utryghed, kan man støtte og hjælpe sin hund ved at flytte fokus eller helt fjerne hunden fra en situation, der ellers kunne eskalere.