Aldersgrænser for TrygFonden Besøgshunde

Minimumsalderen for hunde i TrygFonden Besøgshundekorps er to år, og hunden må ikke være fyldt 10 år, når den kommer til optagelsesprøven. Aldersgrænserne er til for hundens skyld og er for at sikre, at den er klar til opgaven.

Aldersgrænserne for TrygFonden Besøgshunde er et ”minimumskrav”. Derudover skal man som ejer forholde sig specifikt til sin egen hund og dens race i forhold til modenhed. De forskellige racer kønsmodnes og mentalmodnes på forskellige tidspunkter, så der er stor individuel forskel på, hvornår en hund kan betegnes som ”helt voksen” og færdigudviklet.

Der er også stor forskel på både racer og individer i forhold til, hvornår de ældes, og ejeren bør også her vurdere den enkelte hund, inden man melder den til session. 

TrygFondens aldersgrænser tager udgangspunkt i følgende punkter, som du kan bruge, når du selv skal vurdere, om din hund er klar.

For hvalpe og unge hunde:

  • Hvalpe er ikke færdige med deres socialisering og skal stadig lære at begå sig hensigtsmæssigt i omgivelserne. De har endnu ikke modtaget tilstrækkelig træning til at sikre lydighed og god opførsel.
  • Hvalpe og unghunde har tendens til at være mere uforudsigelige, pjattede og legesyge og kan have svært ved at holde sig fra voldsom leg med napperi og hop. 
  • Mangelfuld eller ufærdig socialisering gør, at hvalpe er mere skrøbelige – de kan blive bange og udvikle uhensigtsmæssig frygt, som kan være svær at komme af med igen, hvis de udsættes for en ubehagelig situation. Ligesådan kan voldsomme oplevelser tidligt i hundens liv sætte sig mere i unghunden, end hvis den er ældre og har mere erfaring med sig.
  • Først efter pubertet og kønsmodning kan man regne med hundens adfærd og temperament. Ved godkendelsen vil vi gerne se en færdigudviklet hund, når vi efterfølgende sender den ud på besøg på landets plejecentre.
  • Efter to år kender man som hundeejer sin hund bedre og har haft mulighed for at danne et stærkt bånd til den. Det har stor betydning, når I skal ud og arbejde sammen.
  • Det er godt at stimulere hvalpe og unghunde, men en besøgssituation er et tilbud til beboerne, ikke en del af en socialiseringsproces.
  • Det er synd at dæmpe naturlig unghundeadfærd, hvis den kun er problematisk på besøg på plejehjemmet. Så er det bedre at vente, til hunden er klar.

For ældre hunde:

  • For ældre hunde kan man fra ti-årsalderen begynde at se en gradvis svækkelse, både fysisk og psykisk, som kan have stor betydning for, hvordan hunden oplever sine omgivelser og de mennesker, den møder.
  • Væsentlige fysiske forandringer, som begyndende gigt og nedsat syn, kan gøre hunden usikker, fordi den oplever pludselig smerte eller ikke kan orientere sig, som den er vant til.
  • Hunden kan blive mindre robust over for uventede og måske lidt skræmmende stimuli, som den tidligere faldt hurtigt til ro omkring. Det kan gøre den usikker og stresse den unødigt.
  • At introducere en helt ny type aktivitet med uvante omgivelser og mennesker er derfor ikke optimalt for hundens velfærd.