Hvorfor skal min hund kigges i munden?

En hund skal ikke have smertefulde tilstande i sin mund. Det er synd og kan samtidig skabe adfærdsændringer hos hunden.

Pia Andersen, Dyrlæge,

En voksen hund med fuldt tandsæt har 42 tænder. Heldigvis har mange hunde sunde og stærke tænder, men det er alligevel ikke ualmindeligt at støde på problemer i en eller flere af dem, for eksempel i forbindelse med den årlige sundhedsundersøgelse. Problemerne strækker sig fra den akutte fraktur af en tand til de mere kroniske problemer som tandsten, tandkødsbetændelse og parodontose. Fælles for lidelserne er, at de alle er smertevoldende i større eller mindre grad.

Smertefulde tilstande vil ofte udløse adfærdsændringer hos en hund. Den vil i første omgang forsøge at trække sig fra en ubehagelig situation, men kommer man uforvarende til at klappe eller berøre et område, der gør ondt, kan den i yderste konsekvens knurre, snappe eller bide.

De fleste hundeejere kender deres hund rigtig godt og opdager hurtigt, hvis der er noget galt. Hvis hunden halter, hoster eller har dårlig mave, er man som regel ikke i tvivl om, hvorfra problemet stammer. Men når det drejer sig om smerter fra tænder og mundhule, er symptomerne ofte mere uklare. 

Gør man det til en fast rutine at undersøge hundens mund dagligt, vil man opdage de fleste skader hurtigt, men følgende symptomer kan også hjælpe med at lokalisere problemet til hundens tænder eller mundhule:

  • Dårlig lugt fra hundens mund
  • Hunden savler
  • Hunden holder pludselig op med at tygge på legetøj eller kødben
  • Hunden bruger længere tid på at æde sit tørfoder
  • Hunden vil ikke kigges ind i munden
  • Hunden trækker sig og vil helst være for sig selv.
At kigge sin hund ind i munden er vigtigt for at konstatere, om alt er ok, og ønsker man samtidig at forebygge, at problemerne opstår, er daglig tandbørstning den bedste metode. Det letteste er selvfølgelig, hvis man har mulighed for at starte, mens hunden er hvalp. Men allierer man sig med tålmodighed og masser af godbidder, kan en gammel hund også lære nye tricks!

En lille hund kom til dyrlægen, fordi den pludselig fik en stor hævelse i højre side af hovedet. En undersøgelse af hævelsen viste, at der var tale om en tandbyld. Ejeren kunne fortælle, at hunden i ugerne op til behandlingen havde virket "stille og trist", og at den pludselig ikke længere ville æde sin, ellers højtelskede, daglige gulerod. Derudover havde hunden en enkelt gang knurret af sin ejer - noget den aldrig havde gjort før.

Den dårlige tand blev trukket ud, og efter behandling med antibiotika og smertestillende medicin forsvandt hævelsen, og hunden fik det fint igen.

Når din hund kommer til optagelsessession hos TrygFonden Besøgshunde, vil den blive kigget ind i munden. Det er en del af den samlede vurdering, at din hund finder sig i denne type håndtering, og samtidig undersøges den for tegn på problemer med tænder eller tandkød. I samarbejde med din egen dyrlæge vil den årlige sundhedsundersøgelse være en god mulighed for at konstatere, at alt fortsat er i orden.

Relaterede nyheder