Til besøgshunde, der starter besøg efter en længere pause

Vi har samlet viden og gode råd til jer, der skal starte med at besøge igen efter en længere pause. Nogle hunde har fx godt af at komme ud og teste skydedøre og glatte gulve igen, inden besøgene starter. Læs mere nedenfor.

 

 

Hvad skal du være opmærksom på efter en længere besøgspause?

  • Pludselig ro efter megen aktivitet og opmærksomhed

    Hvis I har været meget hjemme sammen de sidste måneder, har I måske haft god tid til at gå ture og finde på spændende aktiviteter. For alle hunde er det et drømmescenarie, når dens ejer får mere tid til den og giver den masser af samvær og herlig, berigende beskæftigelse.

    Men ekstra mange timers selskab og beskæftigelse i en højere grad end normalt kan for nogle hunde medføre, at der opstår en ”bagside af medaljen”. Derfor er en vigtigt, at du observerer, om din hunds adfærd er forandret.

    Måske har din hund helt glemt, hvordan det er at være stille og slappe af. Så kan den blive rastløs og have svært ved at finde ro, når der bliver stille omkring den. Og det kan jo være tilfældet, når hunden skal på besøg igen og sidde sammen med borgeren.

    Hvis du kan genkende billedet, vil det være tilrådeligt at skrue ned for aktiviteter og give din hund nogle reelle, sammenhængende pauser på to – tre timer ad gangen, hvor den skal finde tilbage til den ro, der omgav den inden pausen. 

     
  • Tilvænning til anderledes omgivelser
    Når I starter besøg efter pausen, skal din hund nu igen ud til et sted, hvor der er skydedøre, glatte gulve, andre lugte og højere lydindtryk. Nogle hunde bruger ingen energi på at forholde sig til forskellene, men andre hunde har i starten brug for igen at vænne sig de ”usædvanlige omgivelser”. Du kan gøre din hund en stor tjeneste ved for eksempel at besøge familie eller venner, der har glatte gulve, inden du skal begynde at besøge igen. Eller finde et sted, hvor de har skydedøre, som du kan gå ind og ud af et par gange, så din hund bliver gentilvænnet dem. Ved at plukke enkelte elementer ud af sammenhængen, hjælper du din hund til en rolig tilvænning til dele af de omgivelser, den ikke har været i længe.
  • Regelmaessige og ikke for hyppige besoeg til at starte med
    Det er en god idé at starte langsomt op igen med jeres besøg. Start for eksempel med en gang om ugen eller hver 14. dag og hold det i faste intervaller. Det hjælper både din hund, dig og borgerne til at genoprette kontakten og relationen til hinanden i et roligt tempo.
  • Hvad er vigtigt omkring lige præcis din hund?
    Husk også, at borgerne kan have glemt lidt om besøgene, og om, hvad de er vigtigt for lige præcis din hund. Derfor skal du være forberedt på tålmodigt at repetere de vigtigste hensyn de første besøgsgange for at hjælpe både din hund og borgeren til at få det bedste samvær.
  • Særligt for besøg under Corona-sikrede forhold
    Det er vigtigt, at din hund er helt i ro omkring mundbind og andre værnemidler. Du skal så vidt muligt tjekke dette, inden I tager ud på besøg: hav en masse godbidder klar og prøv forsigtigt selv at tage et mundbind på. Giv din hund godbidder og tal venligt og opmuntrende til den. Hvis du har mulighed for at træne ligesådan med andre værnemidler, fx visir, så gør det endelig. Og ellers hav masser af godbidder klar ved besøget. Og hold rigtig godt øje med din hund, så den ikke bliver bange.