Vaccination og dyrlægebesøg

TrygFondens besøgshunde skal være vaccinerede og tilses af en dyrlæge mindst en gang om året.

For at blive optaget i TrygFonden Besøgshunde skal du kunne fremvise dokumentation for, at din hund er gyldigt vaccineret for hundesyge, parvovirus, smitsom leverbetændelse og parainfluenza. Hvis dyrlægen anbefaler det, bør hunden også vaccineres for leptospirose, men dette er ikke et krav fra TrygFonden.

Mens I er tilknyttet TrygFonden Besøgshunde, skriver du under på, at din hund bliver tilset af en dyrlæge én gange om året, og at den vil følge vaccinationsprogrammet for de førnævnte sygdomme. Det er muligt at teste ved en titertest, om hunden er beskyttet mod hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse. TrygFonden godtager en positiv titertest som alternativ til genvaccination. Èn gang årligt får du tilsendt en dyrlægeevaluering, som du bedes tage med til din dyrlæge, få underskrevet og sende tilbage til TrygFonden.  

De krav, vi stiller, er designet, så vi har en så høj sikkerhed som muligt både for hundene og de borgere, de besøger.

Når vi stiller disse krav, er det for at sikre hundene bedst muligt. Bl.a. i situationer hvor besøgshundene møder og hilser på hinanden på plejecentrene og måske bruger den samme vandskål. Desuden kan fx kennelhoste også smitte mennesker.

Mere viden om vaccination og besøg hos dyrlægen

  • Hvorfor skal min hund tilses af en dyrlæge hvert år?
    En TrygFonden Besøgshund er en sund hund. Kravet om årlig sundhedsundersøgelse stilles for at sikre, at din hund fortsat kan gennemføre besøg uden at blive udsat for situationer, der kan være ubehagelige eller direkte smertefulde. Lidelser som for eksempel slidgigt eller dårlige tænder kan udvikle sig langsomt og være svære at opdage. En årlig sundhedsundersøgelse hos din egen dyrlæge sikrer, at din hund fortsat kan have glæde af at komme på besøg.
  • Hvorfor skal min hund have netop disse vaccinationer?

    TrygFondens vaccinationskrav er udarbejdet i samråd med vores tilknyttede dyrlæge og lægger sig op ad anbefalingerne fra Den Danske Dyrlægeforening og organisationen WSAVA (World Small Animal Veterinary Association).

    Retningslinjerne fra Den Danske Dyrlægeforening angiver, at det er nødvendigt at vaccinere hunde for de tre kernesygdomme hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse hvert tredje år (forudsat, at hunden har fulgt hvalpevaccinationerne), og at andre vaccinationer (inkl. Leptospirose) gives efter behov. Vaccinationer mod kennelhoste har gyldighed i et år. Det er muligt at teste ved en titer-test, om hunden er beskyttet mod hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse. Dette skal også gøres hvert tredje år.  

  • Skal min hund have vaccination mod Bordetella bronchiseptica?

    Du og din dyrlæge lægger sammen vaccinationsplanen for netop din hund. Ud over de fastlagte basisvaccinationer kan du og din dyrlæge sammen vurdere, at din hund har behov for yderligere beskyttelse. Hvis der i din hunds vaccinationsplan indgår en næsevaccine mod bakterien Bordetella bronchiseptica, skal der tages særlige forholdsregler i forhold til besøg på plejecentrene.

    Når der gives en vaccination mod Bordetella bronchiseptica, gives bakterien, i en svækket form, direkte i hundens næse. Den svækkede udgave af bakterien medfører ikke klinisk sygdom hos hunden, men dokumentation fra vaccineproducenten viser, at der efter vaccination er en lille sandsynlighed for udskillelse af bakterien, i den svækkede form, fra hundens næse.

    I meget sjældne tilfælde kan bakterien overføres til personer med svækket immunforsvar. Af sikkerhedshensyn tilråder vaccineproducenten derfor, at personer med svækket immunforsvar undgår kontakt med hunden i op til seks uger efter vaccinationen er givet.

    Hvis man vælger at lade sin hund vaccinere mod Bordetella bronchiseptica, bedes man afholde sig fra besøg på plejecentre i seks uger efter vaccinationen er givet.