Besøgshunde giver kontakt til følelserne

Når et menneske rammes af demens, går det sjældent ud over evnen til at mærke følelser som for eksempel glæde, sorg, og interesse.

Birgitte Vølund, Sygeplejerske, Master i gerontologi,

Demenssygdomme rammer intellektet og fornuften, og personen får ofte store vanskeligheder med det i livet, der kræver tænkning, planlægning og fornuft – med andre ord de intellektuelle funktioner. Derfor kan det være svært for personen selv at komme i kontakt med sine følelser. Personen bliver mere styret af impulser, og følelserne kan derfor ”sidde uden på tøjet”, både de negative og de positive følelser. Personen kan have svært ved at styre følelserne og at udtrykke dem. Det kan give anledning til frustrationer og uventede reaktioner. 

Besøghunde kan hjælpe med at stimulere evnen til at komme i kontakt med følelserne og til at udtrykke dem. Et besøg fra en besøgshund vil appellere til personens følelser, fordi hunden skaber en spontan og umiddelbar følelse af ømhed, kærlighed og omsorgstrang og måske en erindring, personen ikke selv kan få frem.
Erindringen kommer enten fordi, de selv har haft hund engang, eller fordi de godt kan lide hunde. Nogle har måske aldrig kunne fordrage hunde og vil måske reagere mindre venligt - og det er også helt OK. Så er det nok ikke denne person, der har glæde af besøgshunden. Vi er jo meget forskellige, og personer med demens er lige så forskellige. 

Nogle demensramte kommer måske til at græde under besøget. Det er nok fordi, det er svært for dem at håndtere deres følelser. Besøgshunden virker dermed som en ventil, der kan åbne op for muligheden for at vise sine følelser. Det kan skabe umiddelbar glæde - måske kommer personen til at græde. Det er en god ting, for det betyder, at personen netop får muligheden for at udtrykke følelser, udtrykke hvordan man har det – og det er vigtigt at huske, at tårer både kan skyldes glæde og sorg.

Da min mand, Jesper Vølund, var centerleder på Fjordly Plejecenter i Kerteminde, oplevede han, at en beboer blev så glad for at se besøgshunden, at hun rejste sig og kom hunden i møde, inden den nåede hen til hende. Sådan noget kan ske, fordi hunden vækker gode og glade minder hos personen - det skaber en umiddelbar følelse af glæde ved synet af hunden. Besøgshunde kan altså gøre en stor forskel, fordi de appellerer til dementes følelser og hjælper dem til at komme i kontakt med dem og give udtryk for dem.

Relaterede nyheder